Avslöjande statistik om offentlig livsmedelsupphandling

Så har SVT fått fram statistik som behövde komma fram i ljuset. Bara varannan potatis i den offentliga bespisningen är svensk, och ännu värre ser det ut för morötter och äpplen. Bara var fjärde kycklingfilé och inte ens var femte fläskkotlett har levt upp till de svenska djurskyddskraven. “Vi kan producera mer mat i Sverige”, säger Eskil Erlandsson i inslaget. Men snälla Eskil, det är ju inte produktionen det är fel på, det är konsumtionsmönstren!

Tack och lov är nya EU-regler för offentlig upphandling beslutade. Och våra EU-parlamentariker bedyrar att det nu ska bli lättare för kommunerna att ställa krav. Men innan de nya EU-direktiven gäller här hemma ska de införlivas i den svenska lagstiftningen. Och då behövs det en riksdagsmajoritet som prioriterar dessa frågor. Redan idag anser många bedömare att Sverige krånglar till upphandlingen mer än vad EU kräver.

Den nuvarande alliansregeringen har inte direkt förbättrat situationen. I höstas beslutade dom att lägga ner Miljöstyrningsrådet, som är statens, kommunernas och näringslivets gemensamma bolag för kompetensstöd för miljöanpassad upphandling. Istället ska dessa frågor hamna under Konkurrensverket. Och Konkurrensverket har tyvärr inte utmärkt sig som en myndighet som prioriterar miljöanpassad upphandling, snarare tvärtom. För Konkurrensverket är konkurrensen helig och att ställa krav ser dom ofta som konkurrensbegränsande.

Tack och lov är den offentliga matbespisningen en fråga som berör. Det hyckleri som det faktiskt innebär när skolor och äldreomsorg serverar mat som inte lever upp till de miljö- och djurskyddskrav vi har i Sverige går inte att försvara. Men för att få ändring på det behövs det inte bara ett politiskt tryck och ett intresse för frågan. Det behövs också politiker som står för detta och ser till att vi i Sverige utnyttjar alla de möjligheter som det nya upphandlingsdirektivet ger utrymme för!

Leave a comment